Mijn culinair geheim: groenlipmossel!

Je hebt vast gehoord van oesters, je hebt gehoord van mossels, maar ben je ook bekend met misschien wel het lekkerste schelpdier dat het onderwaterleven te bieden heeft? Jouw verwachtingen zijn hoog nu, dat snap ik, maar wees gerust: je zult niet teleurgesteld worden! Ik heb het namelijk over de groenlipmossel, het vergeten broertje van de bekende en alom geliefde zeevruchten die op elk benefietdiner wel aanwezig zijn (op van die grote zilveren schalen met heel veel ijs, weet je wel?). Hier in Nederland kom je de groenlipmossel vooral tegen in de vorm van een voedingssupplement. Je kan ontzettend veel met groenlipmossel. Om jullie dit te laten ervaren zal ik hieronder mijn favoriete recept delen met het lekkerste schelpdier: mijn pasta met tomatensaus en groenlipmossel!

Benodigdheden

  • 750g groenlipmossels, schoongemaakt (niet opengebroken!)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 knoflookteentjes, geplet
  • 2 takjes verse tijm
  • ¼ kop witte wijn
  • ¼ kop water
  • 1 kop tomaten uit blik, gesneden
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Chilivlokken naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Citroensap naar smaak
  • 500 gram pasta (penne werken het beste)

Wat moet je doen?

Zet water aan voor de pasta. Pak een grote braadpan en zet hem op hoog vuur. Doe hier de mosselen, olijfolie, ui, knoflook, tijm, wijn, tomatenpuree, tomaten, kruiden en het water in. Laat dit met een (het liefst doorzichtige) deksel op de pan sudderen. Vergeet niet om de penne te koken (zo’n 7 tot 8 minuten). Als je de mosselen ziet openen, haal ze dan uit het mengsel en leg ze in een aparte kom. Is elke groenlipmossel open en uit de pan? Gooi dan nog wat zout en peper bij het mengsel in de braadpan en voeg ook het citroensap toe. 

Als dit allemaal is gebeurd, dan mogen de mossels er weer bij. Het wordt het lekkerst als je de meeste mosselen uit de schelp haalt en gewoon door alles heen roert. Voeg ook de gekookte, afgegoten pasta toe en schep alles op het bord of de borden. Tip: het is ook ontzettend lekker met vers brood en extra citroensap!

Daar heb je het, mijn geheim om elk etentje een succes te maken. Groenlipmossel klinkt ook zo exotisch, wat mensen vaak meteen honger geeft. Hoe je het ook probeert of mocht je nog andere variaties vinden op het recept, laat het me vooral weten! Hoe meer mensen weten hoe lekker groenlipmossel is, hoe beter!

Geef een reactie