Je huis wordt een paradijs met vloerverwarming!

De zomer komt er aan, maar Nederland blijft zo wispelturig als mijn beste vriendin wanneer ze naar de kapper gaat. De ene keer hebben we zon, dan weer regen, dan komt ze terug met een pony. Je weet dus nooit helemaal wat je kan verwachten, en dus is het fijn om een huis te hebben wat op alles voorbereid is. Stel je voor dat je lekker op je blote voeten rond wil rennen omdat het de hele dag warm zou worden, en dan is het opeens acht graden? Hier is gelukkig een oplossing voor: vloerwarming! Maar hoe werkt het eigenlijk? En wat zou vloerverwarming kosten?

Vloerverwarming 101

De vloerverwarming kosten zullen nooit onbetaalbaar zijn geweest, althans niet als je naar de geschiedenis kijkt. De Romeinen gebruikten al een primitievere versie van vloerverwarming. Dit werd gedaan door warme lucht van een houtvuur door een holle ruimte vlak onder de vloer te geleiden. Dit kwam vaak voor in badhuizen en spa’s.

We hebben tegenwoordig modernere manieren en dus ook modernere vloerverwarming kosten. Tegenwoordig verwarmen we de vloer met warmtestraling, oftewel radiatie. Omdat de vloer geleidelijk en met een lage temperatuur wordt verwarmd, is er nergens sprake van temperatuurverschil. Meestal kan je deze temperatuur aanpassen met een thermostaat.

Pros & cons

De voordelen van vloerverwarming zijn met best wat. Door de geleidelijke en gelijke verwarming van de vloer blijft de kamertemperatuur hetzelfde. Ook kost het weinig energie, omdat er dus geen hoge temperatuur wordt gegenereerd met de warmtestraling, en omdat moderne huizen goed geïsoleerd zijn en er dus ook geen warmte kan ontsnappen. Je kan ook je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken. Deze vervangt dan de grotere radiatoren die normaalgesproken plek innemen in je kamers.

De vloerverwarming kosten zijn wel iets om over na te denken. Het kost je namelijk waarschijnlijk veel geld om het te laten installeren, zeker in een al bestaan huis. De installatie moet volledig onder de vloer gebeuren, waardoor je hele vloer moet worden opengebroken. Hier heb je ook last van als er een lekkage is: dan moet de vloer weer open. Ook zal enige vorm van tapijt de warmte tegenhouden en minder gelijk maken.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over vloerverwarming. Het is ontzettend fijn en geeft je meer ruimte in je huis, maar wat gaat vloerverwarming kosten, voor jou persoonlijk? Wil je het in een nieuwbouw, of in je huis dat je al jaren hebt? Denk goed na over hoe en waarom je vloerverwarming wilt, maar laat je ook niet tegenhouden!

Geef een reactie