Dit zijn de fijnste houten panelen

Rabatdelen, oftewel rabatplanken, zijn houten panelen die aan de lange zijde zijn voorzien van een houtverbinding. Deze planken zijn speciaal vormgegeven met het doel aaneengesloten geplaatst te kunnen worden. Houten rabatdelen worden veelal toegepast voor het maken van dichte schuttingen en blokhutten. Er zijn verschillende soorten rabatdelen. Zo heb je vurenhout, Western Red Cedar, Meranti en Douglas hout.

Vuren rabatdelen

Dit wordt ook wel vurenhout schroten genoemd. Vuren rabatdelen worden veel gebruikt voor gevelbekleding van schuren en tuinhuisjes, maar ook voor overkappingen en schutting. Deze planken zijn verduurzaamd. De rabatdelen zijn verduurzaamd door middel van een vacuüm druk methode. Hierdoor hebben vuren rabatdelen een verwachte levensduur van tien tot ongeveer vijfentwintig jaar. Vuren rabatdelen zijn afkomstig van de fijnspar. Doordat vurenhout makkelijk te bewerken is, kun je de vuren rabatdelen voor vrijwel alles gebruiken.

Western Red Cedar

Deze rabatdelen zijn verkrijgbaar in halfhouts rabat, Zweeds rabat of halfhouts dubbel rabat. Red cedar rabatdelen laten zich goed drogen, zijn makkelijk bewerkbaar en licht van gewicht. Vanwege de hoge duurzaamheid en het goede uithoudingsvermogen is er bijzonder veel vraag naar Western Red Cedar. Deze rabatdelen hoeven niet hoeven niet behandeld te worden. Mocht je dit toch willen doen, houd er dan rekening mee dat veel soorten olie, beits en verf niet geschikt zijn. Ook is het belangrijk om met handschoenen te werken, omdat deze rabatdelen huidirritatie kunnen veroorzaken.

Meranti rabatdelen

Meranti hout staat bekend om haar sterke eigenschappen. De meranti rabatdelen zijn wederom duurzaam, stabiel en goed te bewerken. Meranti rabatdelen zijn zowel binnen als buiten te verwerken en heeft een levensduur van vijf tot vijftien jaar. Meranti is ideaal voor het horizontaal monteren. Door de horizontale afwerking wordt regenwater goed afgevoerd en blijft het niet liggen tussen de planken. Daarnaast kan je met Meranti halfhouts rabat planken onzichtbaar spijkeren. De spijkers zullen niet zichtbaar zijn en dit geeft een mooie uitstraling. Deze rabatdelen kan je schilderen in welke kleur jouw voorkeur heeft.

Douglashout

Tot slot is er ook douglashout. Dit zie je veelal terug bij overkappingen, tuinhuisjes of schuttingen. Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Door de hoogten van de douglasspar, kun je tot wel 8 meter in lengtes bestellen. Het douglasspar is populair vanwege zijn duurzaamheid. Dit komt doordat er in het hars veel hardheid zit. Het douglashout is dan ook echt een sterke soort naaldhout. Hiermee gaan de planken een hele lange tijd mee.

Geef een reactie