4 tips om de kraamtijd als verse mama te overleven

Gefeliciteerd! Je hebt de zwangerschap doorstaan en mag jezelf nu bekronen tot echte mama. Wat een fijn gevoel! Waarschijnlijk ben je tot over je oren verliefd op je kleine hummeltje en kan je niet stoppen met naar hem of haar staren. Een kind krijgen is het mooiste wat er is en dit gevoel wat je hebt vergeet je nooit meer. Maar we weten ook dat het niet niks is om te bevallen van een persoon, ook al is deze nog zo lief en klein. De bevalling is het moeilijkste, pijnlijkste maar toch mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. De echte test komt pas tijdens de kraamtijd, graag geef ik je een paar tips hoe je je hier makkelijk doorheen sleept zodat je optimaal kunt genieten van jouw kleintje.

Wees niet bang om hulp te vragen

Je kraamverzorgster is er om jou te helpen. Een week lang. Veel vrouwen voelen zich bezwaard en willen toch nog alles zelf doen en sturen de kraamhulp vroeg naar huis. Ik zeg je: doe dit absoluut niet en neem het ervan nu ze er nog is. Wil deze lieve dame een lekker biefstukje voor je bakken? Zeg geen nee en geniet er vooral van. Je hebt het verdiend.

 Wees hard als het gaat om kraamvisite

Dit is jullie tijd om samen van je kleintje te genieten. Natuurlijk is iedereen super benieuwd naar jullie baby maar geloof mij: het is doodvermoeiend om de hele dag mensen over de vloer te hebben. Vaak genoeg sta jij toch de koffie en thee te serveren, en blijft de visite net te lang zitten. Mijn tip is: wees hard. Tuurlijk is het gezellig als je langskomt om naar de kleine te kijken, maar niet langer dan een halfuur. En die koffie mag je lekker zelf maken!

Slaap wanneer je kan

De was, het stofzuigen, de vaatwasmachine en al die duizenden rompertjes opvouwen komt later wel. Ga zodra je je baby in slaap hebt gekregen zelf ook even liggen. Je weet nooit wanneer de volgende keer is dat je kunt slapen. Baby’s kunnen van het een op het andere moment besluiten om geen oog meer dicht te doen, en jij dus ook niet. Slaap is echt het allerbelangrijkste. Je wordt knettergek als je weinig slaapt, en daar heeft je baby natuurlijk ook niks aan!

 Wees vooral geduldig

Natuurlijk heb je je van tevoren ingelezen en weet je dat je een baby absoluut geen seconde alleen kunt laten (hoop ik).  Vergeet niet dat moeder worden een ontzettende uitdaging is. Bijt je kussen er dus ook niet op stuk als alles niet in één keer lukt. Je bent niet meteen een vreselijke moeder als je dingen fout doet of dingen stroef gaan, voor jou is dit ook nieuw! Geloof mij, het komt echt wel. Wees vooral lief voor jezelf. Vergeet dus ook niet om af en toe even een moment voor jezelf te nemen. Oma of opa willen vast wel even een paar uurtjes oppassen zodat jij lekker met je partner uiteten kunt gaan. Of ga lekker shoppen met je vriendinnen en probeer het vooral niet te veel over je kleintje te hebben. Dit is jouw moment!

Het komt echt wel goed

Kortom: moeder zijn is niet makkelijk. Zeker de eerste periode moet je nog veel zoeken naar jouw manier. Dit hoort erbij. Het mag dan moeilijk zijn, maar het is wel het allermooiste wat mij ooit is overkomen en ik zou geen moment willen veranderen.

 

Geef een reactie